Eetkamertafel 8 personen maken met een kleine tafel

Als je plek genoeg hebt voor een acht-persoons eetkamertafel, dan ben je gezegend. Dan woon je wellicht royaal in Noordoost-Groningen of in Zeeland. De meeste mensen hebben helaas niet de ruimte om zo’n gigantische tafel in hun woonruimte te etaleren. Terwijl er vaak wel genoeg mensen langskomen voor een leuk avondje gourmetten of tapas eten. Met andere woorden, je hoeft niet dagelijks met acht personen aan tafel maar het is wel heel handig als het zo een keer per week kan. De oplossing is viervoudig en heet: uitbreidbare eetkamertafels. Daar zijn vier mogelijkheden voor:

• Uitschuifbare tafels

• Drop-leaf tafels

• Uitschuifbare poten

• Modulaire systemen

Al deze mogelijkheden komen bondig aan bod in dit artikel. Zodat je daarna weet hoe je van een kleine tafel een eetkamertafel 8 personen of meer kunt maken. In een ommezien!

Eetkamertafel 8 personen in uitschuifbare versie

Een tafel met uitschuifbare bladen is een van de meest gebruikelijke systemen om een eetkamertafel te vergroten. Je kunt bij zo’n tafel een of meerdere bladen uittrekken en voegt zo extra lengte toe aan je tafel. Gebruik je ze niet, dan liggen ze netjes verscholen onder het kortere tafelblad. De uitschuifbare tafels zijn heel eenvoudig in gebruik. Je kunt bijna altijd in je eentje heel snel de tafel vergroten en verkleinen. Er is een ruime keuze in maten en stijlen. Een nadeeltje kan zijn dat de vergrote tafel iets minder stabiel wordt.

Drop-leaf tafels

Bij dit type tafels (de hangoren) is er een of zijn er twee zijbladen die je kunt opklappen of neerklappen. Het neerklappen gaat via scharnieren die aan de zijkanten van de tafel zijn bevestigd. Het interessante aan deze tafels is dus dat je soms kunt kiezen of je die anderhalf keer zo groot maakt of twee keer o groot. Het zijn bijzonder gewilde tafels voor in kleine ruimtes. Vaak zijn het ook ovale of ronde tafels (in opgeklapte vorm). Enig nadeel van dit type tafel is de vrij beperkte beenruimte.

Systeem met uitschuifbare poten

Dit type vergrotende tafel zie je minder snel dan de vorige twee. Bij dit systeem kun je de poten van de tafel uitschuiven om zo ruimte te bieden aan extra zitplaatsen. De uitschuifbare poten zijn vaak voorzien van een mechanisme waarmee je de tafelhoogte verhoogt. Het uitbreiden van de tafel gebeurt dan door de poten eerst te verlengen en dan te vergrendelen in de uitgeschoven positie. Positief aan dit systeem is dat de stabiliteit heel goed blijft. Ook zijn er geen beperkingen voor beenruimte. Let wel: dit type verhoogt de tafelhoogte en voegt dus geen extra tafeloppervlak toe.

Met modulaire systemen een eetkamertafel 8 personen bereiken

Een modulair systeem bestaat uit diverse losse componenten:

• Tafelbladen

• Poten

• Verbindingsstukken

Met een modulair systeem kun je tafels van verschillende lengtes en vorm maken. Dit is een erg flexibele manier om je tafel te vergroten en aan te passen volgens je wensen. Wel moeten de losse, niet gebruikte componenten elders worden opgeborgen; die vouw je dus niet terug de tafel in. Nadeel van het systeem is dat je eventjes aan het monteren en demonteren bent. Ook is de prijs niet heel gering. Je kunt wel dan een eetkamertafel 8 personen maken maar ook wel voor 12 personen.

Bekijk de gehele assortiment op Tomassotables.com